De spiegel liegt niet

“Maar dat wist ik helemaal niet.” Deze woorden heb je vast wel eens gehoord van mensen als je ze probeert te informeren over wat er gaande is. Soms krijg ik het gevoel dat ze het als een verontschuldiging zeggen, om zichzelf nog in de spiegel te kunnen aankijken zonder daarbij verteerd te worden door een gevoel van schaamte, van spijt, of zelfs van schuld. Wat ik tegen deze mensen wil zeggen is wat ik mezelf ook altijd voorhoud als ik de neiging voel om weg te kijken, om iets niet onder ogen te zien omdat het ongemakkelijk is.

Het gaat er niet om wat je weet, maar om wat je had kunnen weten als je het had gewild. Iedereen wil een rein geweten, niet het knagende gevoel dat je iets wist en er niks mee hebt gedaan. Daarom kijk je weg, wil je het niet weten. Zo kun je toch in de spiegel blijven kijken. Althans, dat denk je. Maar diep van binnen is er een stemmetje. De stem van het geweten, van je ziel. En als je heel stil wordt kun je het horen. Het fluistert in je hart de volgende woorden…

“Weet dat ik er al altijd ben. Ik zie door je ogen, ook al kijk je niet. Ik hoor door je oren, ook al luister je niet. Ik voel door je hart, ook al verstop je jezelf in je hoofd. Mij houd je niet voor de gek. Ik ken je intenties. Ik ken je gedachten voordat ze in je hoofd verschijnen. Ik ken je gevoelens voordat ze in je hart kruipen. Ontken mij niet. Door weg te kijken van de waarheid, keer je de rug toe naar je ware zelf. Je ziel. Doe dat niet, want zonder mij ben je niets.”

Onwetendheid mag nooit een excuus zijn om de waarheid in een leugen te veranderen. Er is voldoende informatie beschikbaar. De waarheid is te zien voor hen die haar zoeken. Te horen voor hen die haar willen vinden. Te voelen voor hen die hun hart ervoor openen. Waar een wil is, is een weg. Ik zeg het nogmaals, het gaat er niet om wat je weet maar om wat je had kunnen weten als je het had gewild. Ieder mens moet daar een antwoord op geven. Als het niet nu is, dan later. Maar hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om in de spiegel te blijven kijken. De spiegel liegt namelijk niet…

× Hoe kan ik je helpen?