Wat een week! Dat de PVV de grootste is geworden, zou eenieder die het politieke theater op de voet heeft gevolgd niet hoeven te verbazen. Dat het echter zo’n grote winst zou zijn, zullen maar weinigen hebben voorzien. Waar Nederland bij de provinciale statenverkiezingen massaal zijn afkeer tegen de zittende macht uitdrukte in een stem voor de BBB (die toen ‘de stikstofwind’ mee had), is deze stem dus nu geland in de schoot van Geert Wilders (die nu op de golf van ‘de immigratie-tsunami’ surft). Het is dezelfde stem, alleen bij een andere partij geland al naar gelang het dominante thema in de verkiezingsstrijd. De boodschap is helder; mensen hebben genoeg van de heersende macht.

Wat ik wel jammer vind is dat partijen als FVD en BVNL de dupe zijn geworden van het strategisch stemmen van veel rechtse stemmers die kost wat kost niet ‘de linkse elite’ noch de VVD de grootste wilde laten worden. Een enigszins begrijpelijk standpunt, alleen persoonlijk heb ik toch mijn hart laten spreken en gestemd op de partij die pas echt voor ons door het vuur is gegaan toen onze vrijheden op grote schaal werden afgenomen. Kennelijk is dat voor behoorlijk wat rechtse kiezers toch niet doorslaggevend geweest en dat vind ik geen eer doen aan de strijd die beide partijen hebben geleverd toen het vuur aan onze schenen werd gelegd.

Hoe nu verder? De VVD heeft vandaag bekend gemaakt niet deel te willen nemen aan een kabinet met de PVV. Tikkeltje vreemd als je bedenkt dat het vorige kabinet is gevallen op het thema immigratie en nu dus een partij aan de macht is die dit tot een minimum wil beperken. Iets wat de VVD toch zou moeten aanspreken als je luistert naar hun woorden van de afgelopen maanden. Zo zie je maar weer, het gaat niet om wat mensen zeggen, maar om wat ze doen.

Een boom herken je aan zijn vruchten, nietwaar? En deze ‘liberale’ boom heeft zijn wortels toch wel erg veel in de grond van de macht geplant, en wil kennelijk door zijn houding nu dit machtspelletje nog verder door te drijven. Eerst de deur open zetten voor de PVV en dan voordat je überhaupt bent gaan onderhandelen de deur keihard dichtgooien. Dit ruikt naar geen verantwoordelijkheid nemen om nu echt een andere wind te laten waaien. Zouden de VVD-kiezers in de straat hier nu op zitten te wachten, laat staan al die mensen die massaal hebben gekozen voor een andere koers? Ik vraag het me af. De verkiezingsuitslag moet recht worden gedaan, dat is het allerbelangrijkste. Zoek naar oplossingen voor de acute problemen van mensen, en verlies je niet in de onderlinge verdeeldheid en slinkse politieke machtsspelletjes waarbij er wederom niet naar de kiezer geluisterd wordt.

Of … zou het ook misschien kunnen dat de zittende demissionaire premier van ons land zijn mogelijk nieuwe baan als baas van de NAVO niet in gevaar wil brengen door samenwerking van zijn partij in een kabinet waar de PVV heeft uitgesproken de steun voor Oekraïne te willen stopzetten, als het effe kan uit de EU te stappen, en zelfs de klimaathysterie niet langer te willen dienen. Het heeft er voor mij alle schijn van dat dit de heer Rutte niet zo goed uitkomt op dit moment, en misschien klinkt zijn stem nog steeds erg luid door in de spelonken van de VVD. Bovendien kan hij nu waarschijnlijk nog een tijdje langer de baas spelen in eigen land omdat de formatie van een nieuw kabinet wel een stukje moeilijker wordt nu zijn partij op het wachtbankje heeft plaats genomen. Of zou de VVD echt linksaf willen en is alles maar een politiek theater? Dat zou pas echt verraad zijn aan de vele trouwe aanhangers die nog steeds hopen (wellicht tegen beter weten in) dat deze volkspartij staat voor de liberale waarden van vrijheid en democratie. Ik weet het niet hoor…

Dit zijn zo maar wat hersenspinsels die door mijn hoofd dansen, maar door mijn zeer geringe politieke affiniteit zal het wel allemaal op lucht zijn gebaseerd. De toekomst zal het ons leren. Zelf zie ik vooral het drammerige en ophitsende ‘huilie-huilie’ gedrag van de verliezers met lede ogen aan. Hoe kun je de mensen zo bang maken voor Geert Wilders (een man met een zachte G die zijn persoonlijke vrijheid al bijna 20 jaar niet meer heeft), en zo de polarisatie in onze samenleving naar een nieuw hoogtepunt voeren? Eigenlijk moet ik zeggen dieptepunt want hoe diep kun je zoals de heren Timmermans (ook met zachte G maar iets groter ego) en Jetten (goede debater trouwens) en mevrouw Kaag (zuurder dan een zure bom) zakken om mensen zo tegen elkaar op te zetten. Iedereen die een andere mening is toegediend dan de ‘linkse leuzen’ is ineens oliedom, zeer racistisch en vooral onvoorstelbaar ondemocratisch. Tja, je moet het maar durven zeggen. Wat deze ‘selfmade drama-queens’ doen is van een zeer bedenkelijk niveau, waarbij ik alleen maar kan hopen dat de meeste mensen ook hier weer van leren en zien welk vlees men echt in de kuip heeft.

Nou, normaal meng ik me niet zo in het politieke debat, maar ik kon het even niet laten. Mijn diepe verontschuldigingen voor eenieder die aanstoot neemt aan mijn woorden, maar ik blijf toch liever mezelf trouw dan dat ik iedereen naar de mond ga praten. Volgens mij is dat ook het beste advies in deze tumultueuze tijden, jezelf trouw blijven. Je hart volgen, je gezonde verstand gebruiken, je zelfrespect en eigenwaarde nooit verliezen. Want bouwen op wat een ander zegt of doet, maakt je alleen maar afhankelijk van de grillen van alles en iedereen om je heen. En dat is niet echt een sterk fundament om je eigen geluk op te bouwen…

× Hoe kan ik je helpen?