OP NAAR EEN MOOIERE WERELD…

Het was me het jaartje wel, 2022! Voor velen een opluchting dat al “het gedoe” achter de rug lijkt en we weer fris en vrolijk overal naar toe mogen en kunnen gaan. Voor velen ook een moeilijk jaar omdat het leven zo duur is geworden en de intolerantie naar elkaar nog steeds soms zo groot is, alleen maar omdat we een ander perspectief hebben waar de wereld naar toe aan het bewegen is. Voor velen ook een jaar waarin heel veel (vaak onverwerkte) emoties en trauma’s naar boven komen op een tempo wat wellicht nog hoger is dan alle onrechtvaardigheid en duistere praktijken om ons heen die aan het licht komen.

Hoe we het jaar ook hebben ervaren, het is schier onmogelijk om dezelfde persoon te zijn als een jaar geleden. Als er zoveel om ons heen gebeurt, zullen ook wij in beweging komen. Welke beweging we daarbij maken, is aan ons. Elke pijn kan veranderen in een wond of in wijsheid. Elke traan kan worden ingeslikt en veranderen in een rivier van verdriet of kan worden vrijgelaten om weer ruimte te creëren voor een glimlach. Gemakkelijk is dat zeker niet altijd, dat hebben we allemaal wel ervaren, denk ik. Maar mogelijk is het wel. Alles begint met een intentie en de wil om vanuit onze eigen kern, ons eigen licht, te blijven leven. Ook als het leven even helemaal tegen lijkt te zitten. Misschien is het wel nodig zodat de rups kan transformeren in een vlinder. Een vlinder die er al die tijd in de kern al was, alleen nog niet was vrijgelaten.

Vrij zijn betekent niet dat we alles maar kunnen denken, zeggen, en doen wat in ons opkomt. Vrij zijn betekent niet gebonden te zijn door de ketens van onze eigen gedachten en emoties. Net zoals de rivierbedding het water vrijelijk door zich heen laat stromen om uiteindelijk uit te monden in de zee, zo kan alles vrijelijk door ons heen stromen en uitmonden in een oceaan van liefde. De liefde die we in de kern al zijn. De liefde die we vrijelijk mogen uitstralen naar alles en iedereen wat ons aanraakt. De liefde die alles zo mooi kan maken.

Ik wens iedereen hele mooie kerstdagen en een heel mooi 2023. Laten we proberen van elke dag iets moois te maken. Elke dag iets moois te zien om ons heen. Elke dag iets moois te zien in onszelf. Dan wordt de wereld ook elke dag een beetje mooier…

× Hoe kan ik je helpen?